• A
  • A
  • A
screenshotMala.jpg
23.11.2020. -
Registar industrijskih zona u Republici Srbiji


Republički zavod za statistiku (RZS) je tokom novembra 2020. godine, sproveo istraživanje pod nazivom „Registar industrijskih zona u Republici Srbiji“.   

Uzimajući u obzir značaj industrijskih zona za privlačenje stranih investicija i razvoj privrednih aktivnosti u Republici Srbiji, kao i činjenicu o nepostojanju dovoljno informacija o njihovom prostornom rasporedu, infrastrukturnoj opremljenosti i ostalim ključnim podacima, formiranje registra industrijskih zona se pokazalo neophodnim.  

Okvir za ovo istraživanje su činile sve lokalne samouprave (kao najbolji poznavaoci situacije u ovoj oblasti na terenu) na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine (lokalne samouprave sa teritorije AP Kosova i Metohije nisu bile uključene u ovo istraživanje). Odziv je bio 100%.   

Industrijske zone, kao gradsko, opštinsko ili zemljište u javnoj svojini, namenjeno za smeštanje industrijskih kapaciteta i privlačenje investicija, finansirano javnim sredstvima i opremljeno neophodnom infrastrukturom, za obavljanje poslovnih aktivnosti, predstavljaju privredni potencijal Republike Srbije. Iz tog razloga, RZS je doneo odluku o formiranju posebnog registra industrijskih zona, koji će biti ažuriran u redovnoj dinamici.   

Prikaz podataka kojima raspolaže Registar industrijskih zona možete videti na sledećem linku Registar industrijskih zona.

  Analiza sprovedenog istraživanja 

Ostale vesti