• A
  • A
  • A
Energetika

Statistika energetike pruža informacije o snabdevanju, trgovini, zalihama,  transformaciji i potrošnji energije/energenata. Svi podaci iz ove oblasti su usklađeni sa standardima EVROSTAT-a i Međunarodne agencije za energiju, stoga su na međunarodnom nivou uporedivi. Detaljni, potpuni i blagovremeni podaci iz oblasti energetike su neophodni za praćenje energetske situacije na nacionalnom  nivou i značajni su za donošenje odluka o upravljanju energetskom politikom  države.

Obaveštenje

Godišnji energetski bilansi za električnu energiju, toplotnu energiju, visoko-pećni gas, ugalj, naftu i derivate nafte, prirodni gas, geotermalnu energiju, drvna goriva, biogas, industrijski otpad i biodizel raspoloživi su kao konačni rezultati za 2022. godinu na linku

Godišnji podaci su raspoloživi u bazi podataka pod nazivom Godišnji podaci i energetski bilansi. U bazi podataka energetski bilansi se mogu formirati odabirom svih tokova. Bilansi su konstruisani po principima Evrostatovog novog koncepta strukture bilansa, koja je objavljena krajem januara 2019. godine. Strukturu energetskog bilansa pogledati OVDE. Ukupan energetski bilans Republike Srbije za odabranu godinu raspoloživ je na linku OVDE.

Formiranje energetskih bilansa po starom konceptu Evrostata moguće je na osnovu podataka koji se u bazi podataka nalaze pod nazivom Godišnji podaci – arhiva. Podaci su arhivirani zaključno sa 2017. godinom i neće se ubuduće korigovati.

Pogledajte i ovo
Tabele
Energetski bilansi u pdf formatu