• A
  • A
  • A
Zarade

Statistika zarada obezbeđuje mesečne podatke o iznosu i kretanju prosečnih  zarada do nivoa opština i oblasti delatnosti, godišnje podatke o visini zarada prema polu i  stepenu stručne spreme zaposlenih kao i podatke o medijani i distribuciji zarada.

Četvorogodišnje Istraživanje o strukturi zarada obezbeđuje međunarodno uporedive podatke o  prosečnim zaradama prema karakteristikama zaposlenih i karakteristikama poslovnih subjekata.

 

 

Obaveštenje

26.04.2018.

Republički zavod za statistiku, počev od 2018. godine, prosečne zarade računa na osnovu podataka iz evidencije Poreske uprave. Zbog prelaska na novi izvor podataka i novu metodologiju, mesečna saopštenja o prosečnim zaradama se objavljuju 55 dana po isteku meseca na koji se zarade odnose. 

Vesti
Vidi sve
25 novembar 2020. Prosečne zarade po zaposlenom

Prosečna zarada (bruto) obračunata za septembar 2020. godine iznosila je 82 515 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 59 698 dinara.

U periodu januar-septembar 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je nominalni rast prosečnih neto zarada od 9,4%. U istom periodu neto zarade su realno porasle za 7,7%.

Medijalna neto zarada za septembar 2020. godine iznosila je 45 817 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

 

Оpširnije
Podaci