• A
  • A
  • A
IMG_9103.jpg
22.12.2021. -
ЕУ донирала Републичком заводу за статистику нова возила


Представници ЕУ Делегације у Србији, на челу са шефом II сектора операција Мартином Клаукеом, предали су кључеве 18 аутомобила др Миладину Ковачевићу, директору Републичког завода за статистику. Аутомобили марке шкода представљају донацију у оквиру пројекта ИПА 2018. ЕУ за развој статистике у Србији и користиће се током предстојећих пописа становништва и пољопривреде. 

У оквиру пројекта ИПА 2018. ЕУ за развој статистике у Србији, који се састоји од четири компоненте: Попис становништва, домаћинстава и станова 2022, Попис пољопривреде 2023, Анкета о здрављу становништва (EHIS 2019) и Истраживање вишеструких показатеља о положају жена и деце (MICS 2019) – Републички завод за статистику је, 22. децембра 2021, добио донацију од 18 аутомобила.

Донирани аутомобили, марке шкода, намењени су подручним статистичким одељењима, смештеним у 15 општина Републике Србије, као и централи у Београду. Нова возила ће бити употребљена превасходно за извршавање послова везаних за Попис становништва 2022. године и Попис пољопривреде 2023. године.

При примопредаји аутомобила, Мартин Клауке, шеф II сектора операција у Делегацији Европске уније у Србији, напоменуо је да ће возила: „олакшати спровођење пописа становништва  наредне године. Око 20.000 људи ће бити укључено у попис, што је веома захтевно, али ваша канцеларија има великог искуства у примени оваквих активности”.

Др Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, захвалио се Европској унији и Делегацији ЕУ у Србији на донацији 18 возила, чија је вредност 180.000 евра и нагласио да је „развој статистике у Србији велики пројекат, који се спроводи уз помоћ ЕУ”. 

„Цео програм износи 29.750.000 евра, од чега је ЕУ донирала 20 милиона, што је преко 67%. Морам да нагласим да ми помоћ од ЕУ добијамо континуирано. Не бисмо могли да замислимо развој информационог система без помоћи ЕУ. Надам се да ћемо наставити ову сарадњу, која је веома плодна за нас и ми то увек истичемо”, закључио је Миладин Ковачевић.

Агенда

Саопштење за јавност


Фотогалерија

                       

Видео
 

Остале вести