• A
  • A
  • A
shutterstock_11771440.jpg
25.09.2018. -
Revizija bruto domaćeg proizvoda (BDP) Republike Srbije 2015-2017.

Republički zavod za statistiku je izvršio reviziju podataka o BDP-u za 2015. i 2016. i prve objavljene procene (kao zbir četiri kvartala) za 2017. godinu. Nova serija podataka biće objavljena 01.10.2018. godine.

Proces tzv. velike revizije (eng. Major revision“) predstavlja u nacionalnim računima standard i uobičajenu proceduru koja se redovno sprovodi svake pete godine i koja je za zemlje EU najavljena za 2019. godinu. Da podsetimo, prethodna revizija BDP-a Republike Srbije je izvršena 2014. prilikom  uvođenja novog metodološkog okvira ESA 2010 (Evropski sistem nacionalnih računa).  Zbog važnosti procena BDP-a i zahteva korisnika da imaju na raspolaganju ažurne procene BDP-a u najkraćem mogućem roku, RZS je odlučio, uz konsultaciju sa predstavnicima MMF-a, Ministarstva finansija i Narodne Banke Srbije, da započne sa publikovanjem prvih revidiranih podataka ranije, već u 2018. (što dopušta i politika revizije Evrostata), a da ceo proces revizije i publikovanje revidiranih serija BDP-a završi u 2019. godini zajedno sa ostalim nacionalnim statističkim institucijama EU. Obaveza publikovanja revidiranih podataka o BDP-u za godine 2015 – 2017, u skladu sa dogovorom sa predstavnicima MMF-a, uključena je u Programsku izjavu koja navodi Vladine ciljeve i daje prikaz ekonomskih politika koje Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) nameravaju da sprovedu u okviru novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi uz podršku Policy  Coordination Instrument (PCI)Instrumenta za koordinaciju politika, za period avgust 2018 – januar 2021. Važno je istaći da su obračuni BDP-a za posmatrane godine izvršeni uz superviziju i tehničku pomoć misije MMF. Republički zavod za statistiku je proces revizije BDP-a zvanično najavio na sednici Saveta za statistiku održanoj 21.06.2018, kojoj su prisustvovali pored ostalih predstavnika korisnika zvanične statistike i predstavnici Ministarstva finansija i Narodne Banke Srbije.

U sledećoj etapi, revizija serije unazad do 2005. je predviđena do kraja 2018. godine, a podaci pre 2005. godine (počev od 1995) će biti revidirani, tj. cela serija kompletirana, tokom 2019. godine – kao i u zemljama članicama EU.

U sada izvršenoj reviziji podataka o BDP-u involvirana su sva akumulirana metodološka unapređenja kao i novi izvori podataka koji su postali raspoloživi u periodu od prethodne revizije 2014. godine.  Glavni neposredni razlozi za reviziju BDP-a i ranije objavljivanje revidiranih podataka o BDP-u za period 2015–2017. jesu sledeći:

  • Podaci o uvozu robe su značajno poboljšani otklanjanjem identifikovanih nedostataka u bazi podataka Uprave carina za period od 2016. unazad. Nove serije podataka o uvozu robe za period od 2015 – 2017. uključene su u revidirane podatke o BDP-u.
  • Nova sektorizacija (tj. novo razgraničenje sektora države) implementirana je u 2018, što je takođe imalo uticaja na izračunavanje BDP-a po institucionalnim sektorima.
  • Nova baza podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), dostupna tek od 2016, omogućila je bolje procene formalne zaposlenosti, a otuda i neformalne zaposlenosti i procene neobuhvaćene („sive“) ekonomije.
  • Ekonomski računi poljoprivrede biće po prvi put u potpunosti implementirani u obračunu BDP-a, kao glavni izvor podataka o poljoprivrednoj delanosti. Pored toga, ovi računi su ažurirani revidiranim serijama za post-popisni period od 2013 – 2017. kroz novouvedeno istraživanje o voćarstvu (sprovedeno u 2017), što će omogućiti tačnije mere voćarske proizvodnje, kao i poboljšanje procene BDP-a.
  • Republički zavod za statistiku je od 2017. godine započeo redovnu produkciju indeksa cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza koji su po prvi put korišćeni u obračunima što je značajno poboljšalo kvalitet procene BDP-a u stalnim cenama.

Važna novina koja se u Republičkom zavodu za statistiku ovom prilikom uvodi odnosi se i na promenu dinamike objavljivanja podataka o BDP-u. Dosadašnja praksa je značila da je tzv. septembarska procena godišnjeg BDP-a (30. septembar za prethodnu godinu) ujedno bila i finalna procena koja se do sada nije korigovala. Novi program objavljivanja podrazumeva da će ubuduće septembarska procena predstavljati preliminarnu procenu BDP-a koja je podložna izmenama, a finalna procena će biti objavljena godinu dana kasnije. Ovakav program objavljivanja predstavlja standardnu praksu svih evropskih zemalja koju dopušta i Evrostatov transmisioni program, a koja je neophodna zbog dugog, kompleksnog procesa kompilacije godišnjih računa a naročito tabela ponude i upotrebe koji se ne može na optimalan način finalizirati u kratkom roku od 3-4 meseca od momenta dostavljanja rezultata zbirne obrade finansijskih izveštaja od strane APR-a (maj-jun tekuće godine za prethodnu), kada izrada godišnjih računa faktički tek može da počne.

Sva pomenuta unapređenja izvora i metoda kao i novi program objavljivanja podataka o bruto domaćem proizvodu omogućiće viši stepen pouzdanosti, preciznosti i sveobuhvatnosti obračuna BDP-a kao i unapređenje konzistentnosti godišnjih obračuna sa kvartalnim nacionalnim računima i ostalim delovima statističkog sistema.

 Revizija bruto domaćeg proizvoda (BDP) Republike Srbije 2015-2017.

Ostale vesti