• A
  • A
  • A
vest_zakon.jpg
20.04.2021. -
140 godina od donošenja prvog zakona o zvaničnoj statistici


Prvi zakon o zvaničnoj statistici u Srbiji (Zakon o ustrojstvu zvanične statistike), donet je u aprilu 1881. godine, u periodu između sticanja nezavisnosti Kneževine Srbije – 1878. godine i proglašenja Srbije za kraljevinu – 1882. godine.

U vreme donošenja ovog zakona Statističkim odeljenjem u Ministarstvu finansija rukovodio je Vladimir Jakšić (1824-1899), načelnik I klase, koji je na čelu statistike Srbije bio u periodu od 1862, do penzionisanja, 1888. godine.

Zakonom o ustrojstvu zvanične statistike bilo je predviđeno uvođenje Uprave zvanične statistike pri Ministarstvu finansija, koja u svom sastavu ima Statistički biro (izvršni organ zvanične statistike) i Centralni statistički odbor („organ koji daje pravac i kontroliše radnju zvanične statistike u celji njezine tačnosti, pravilnosti i potpunosti“), kao i uvođenje po jednog zvaničnog statističkog referenta u svako ministarstvo. U svakom okrugu bilo je planirano osnivanje okružnog statističkog odbora.

Nažalost, sprovođenje zakona teklo je sporo i bilo je nepotpuno. Uprava zvanične statistike, statistički biro i upravnik zvanične statistike se mogu naći samo u tekstu Zakona o ustrojstvu zvanične statistike, dok su u praksi statistički poslovi ostali u Statističkom odeljenju u okviru Ministarstva finansija.

U martu 1883. godine došlo je do nove organizacione promene, kada je Statističko odeljenje iz Ministarstva finansija prešlo u novoosnovano Ministarstvo narodne privrede. Međutim, ni nakon ovog prelaska, Uprava zvanične statistike, kao ni zvanje upravnika, ne pominju se u zvaničnim dokumentima.

Centralni statistički odbor formiran je ukazom od 13. maja 1888. godine, dakle čitavih sedam godina posle donošenja Zakona o ustrojstvu zvanične statistike i samo mesec dana posle stupanja Bogoljuba Jovanovića (1839-1924) na mesto načelnika Statističkog odeljenja. Okružni statistički odbori formirani su ukazom kralja Milana od 7. jula 1888. godine.

Zakon o ustrojstvu zvanične statistike iz 1881. godine i delovi Zakona o uređenju Ministarstva narodne privrede iz 1882. godine (koji su se odnosili na Statističko odeljenje) prestali su da važe donošenjem Zakona o uređenju državne statistike od 28. januara 1901. godine.

Zakonom o ustrojstvu zvanične statistike bilo je predviđeno uvođenje Uprave zvanične statistike pri Ministarstvu finansija,  koja u svom sastavu ima Statistički biro (izvršni organ zvanične statistike) i Centralni statistički odbor („organ koji daje pravac i kontroliše radnju zvanične statistike u celji njezine tačnosti, pravilnosti i potpunosti“), kao i uvođenje po jednog zvaničnog statističkog referenta u svako ministarstvo. U svakom okrugu bilo je planirano osnivanje okružnog statističkog odbora.

 Zakonom o ustrojstvu zvanične statistike 

 Srpske novine 18 april 1881

 Zakon o ustrojstvu zvanične statistike 1881 M Janković

Ostale vesti