• A
  • A
  • A
Naslovna SR.jpg
27.10.2020. -
Промоција резултата Истраживања вишеструких показатеља положаја жена и деце у Србији 2019.


Републички завод за статистику и UNICEF  су данас, 27. октобра 2020. године, објавили  нове податке о положају жена и деце у Србији, прикупљене у Истраживању вишеструких показатеља положаја жена и деце 2019. (MICS 6).

Подаци су прикупљени уз финансијску помоћ UNICEF-a, Делегације Европске уније у Републици Србији, Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA) и Владе Републике Србије.

Добијени подаци указују на напредак у кључним областима, међу којима су дојење и похађање предшколског образовања, али и на стагнацију у областима дечијих бракова и насилног дисциплиновања деце.

„Републички завод за статистику је у периоду од септембра до децембра 2019. године реализовао истраживање MICS6, као најсвеобухватнији извор података о положају жена и деце у Србији  и то као два истраживања – једно је обухватило узорак од 8.100 домаћинстава која су изабрана у национално-репрезентативном узорку, а друго на узорку од 1.934 домаћинстава у ромским насељима,“ изјавио је Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

„Србија је прешла велики пут у превазилажењу неједнакости. Већина деце остварује своја права. Питање како допрети до најугроженије и најискљученије деце често представља највећи изазов, али и најважнији корак на том путу. Зато је истраживање MICS толико корисно – помаже свима да прате напредак и препознају трендове – како позитивне, тако и негативне, у петогодишњим интервалима. Влада, привреда и цивилно друштво сада имају јасну слику о томе где је потребно усмерити деловање да би се ранији успеси искористили као основа за даљи напредак и повећала улагања с циљем смањења неједнакости,“ истакла је Дејана Костадинова, директорка UNICEF-а у Србији.

„Ово истраживање нам даје користан увид у то како живи ромска заједница у поређењу са остатком Србије, те обезбеђује приступ заснован на доказима у спровођењу бољих политика. Посебно ће помоћи креаторима политика у Србији јер пружа солидне и квалитативне податке за дефинисање приоритета и доношење одлука. Коришћени индикатори и добијен резултати из овог истраживања слични су онима које користи ЕУ за праћење напретка и усмеравање наше подршке процесу приступања Србије. Тачни подаци, прикупљени и анализирани у складу са методологијама прихваћеним у ЕУ и широм света, омогући ће поређење кључних области, укључујући заштиту жена и деце, образовање, запошљавање, становање и родну равноправност, тако да неопходна подршка буде усмерена на најефикаснији начин. Европска унија је партнер Владе Србије у том процесу. Са бесповратном помоћи која тренутно износи 30 милиона евра за реализацију пројеката за инклузију Рома, ЕУ је главни донатор Србије и у области развоја Рома,” изјавио је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

„Видимо добре индикаторе и податке у многим областима, као што је стручна помоћ на порођају, која је важна свим женама у Србији. Ипак, уколико упоредимо са 2014, можемо приметити да се ситуација није значајно променила у домену сексуалног и репродуктивног здравља. Употреба модерне контрацепције и даље је ниска, и упорно су присутне неједнакости када су у питању руралне жене и жене у ромским насељима. Морамо учинити више како бисмо отклонили баријере, стигму и табуе који постоје око здравља жена,“ казао је Џон Кенеди Мосоти, директор UNFPA за Србију.


Фотогалерија

                     
 

 

 

 

 

Остале вести